Staben 2023

Amiral

Sophie Dellmark

general@quarnevalen.se

vice Amiral

Viktor Åkerblom Jonsson

vice@quarnevalen.se

Byggchef

Linnéa Keller

bygg@quarnevalen.se

Festchef

Johan "Tinder" Elofsson

fest@quarnevalen.se

Festchef

Josefin Svensson

fest@quarnevalen.se

PRatare

Simon Sundström

pratare@quarnevalen.se

SurfMästare

Simon Hedström

surfmastare@quarnevalen.se

Jippochef

Miriam "Mimmi" Christensson

jippochef@quarnevalen.se

Historia

Quarnevalen

Traditionen med studentkarneval i Stockholm har anor från tidigt 1900-tal. Valborgsmässoafton 1910 firade KTH-studenterna att en tvist gentemot skolledningen var löst. Man satte ihop ett karnevalståg, vilket sedan blev till en tradition. Denna tradition höll i sig till 1928, då Stockholms studentkår beslöt att tillfälligt ha uppehåll i verksamheten.

Kriget fördröjde en återstart men 1953 återupptogs traditionen med studentkarneval med anledning av att Stockholm fyllde 700 år. Karnevalsvägen gick från Norra Real till Skansen och blev en succé. Över 200 000 åskådare kom för att beskåda spektaklet. Därefter hölls en studentkarneval vartannat år fram till 1967. Detta var en tid med studentuppror och karnevalen föll i glömska.

Fram till 1967 hade SSCO haft huvudansvaret för karnevalen men lämnade nu över detta till Kungliga Tekniska Högskolans Studentkår (THS).

År 1977 när THS fyllde 75 år återstartades traditionen och i samband med detta ändrades namnet till Quarnevalen. Karnevalsvägen förändrades också till dess nuvarande sträckning, och Quarnevalståget 1977 blev en formidabel succé.

Squvalp

Efter succén 1977 så försökte Quarnevalsutskottet återigen 1980 att få tillstånd för verksamheten. Detta år satte Tekniska Högskolans Studentkår själva käppar i hjulet och ville inte stödja arrangemanget ekonomiskt. De bestörta Quarnevalsgeneralerna beslutade då att skapa en Quarneval på vatten och Squvalp föddes.

1981 tog THS sitt förnuft till fånga och sedan dess har Quarnevalen varit en återkommande tradition vart tredje år i Stockholms innerstad, och varje år det inte arrangeras en Quarneval så arrangerar föreningen Quarnevalen Squvalp.


Squvalp genom åren

1980

Efter att Quarnevalsgeneralerna blivit nekade ekonomiskt stöd för Quarnevalen anordnas Squvalp för första gången.

2016

Squvalp slår deltagarrekord, plus att man hade extra soligt väder denna ljuva byggdag.

2017

Quarnevalen slår publikrekord med över en miljon i publiken runt Stockholms gator (högst osäker källa).

2019

Det sista Squvalp som anordnades innan pandemin.

2020

Covid-19-pandemin bryter ut och således ställs Quarnevalen in.

2021

På grund av den fortfarande pågående pandemin blev det inget Squvalp.

2022

Årets Squvalp, tagga!